"Miközben megpróbálunk mindent megtanítani gyermekeinknek az életről, gyermekeink megtanítják nekünk, hogy miről is szól az élet." (Angela Schwindt)
Daisypath Happy Birthday tickers

2010. február 1., hétfő

A vigasztalás fia

A Barnabás név eredete:
Arámi-héber eredetű név. Bibliai jelentése: a vigasztalás fia. Az utótag lehetséges eredetei között több változat is él, vagy a Jeruzsálem melletti Nob helységre utal, vagyis "Nobi fiú", vagy egy Nabu nevű apára utal, vagyis "Nabu fia", de egy Nebo nevű Istenségre is utalhat, vagyis "Nebo fia"
Az 1990-es években a Barnabás gyakori név volt, a 2000-es években a Barnabás 26-36. leggyakoribb férfinév.
Névanalízis:
(Kismamakönyvtár,Haas Laura)
A névanalízis szerint a Barnabás név ellentmondásos személyiség kialakulását támogatja. Erős vágyat ébreszt a viselőjében az önkifejezésre és a másokkal való érintkezésre. Miközben szinte menekül az egyhangúságtól és a megkötésektől, sokszor mégis olyan helyzetben találja magát, amikor tevékenységének ezek a jellemző vonásai. Vágyik az ötletszerű, spontán megoldások alkalmazására, mégis ragaszkodik a dolgok megszokott, ismert megközelítéséhez és tervek készítéséhez. Kedveli ugyan a társasági életet, de nem tudja fesztelenül élvezni, mert úgy érzi, nem igazán tudja kifejezni magát.
 A Bibliában Barnabás ciprusi származású lévita zsidó, eredeti nevén József, az első jeruzsálemi keresztény közösség tekintélyes tagja. Mindenét eladta, s a pénzt az „apostolok lábai elé helyezte", akik a Bar Nabba, azaz „bátorítás fia" melléknevet adták neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lilypie Second Birthday tickers